Som automationsteknolog i den maritime industri arbejder du med udvikling, drift og vedligeholdelse af automatiserede systemer på skibe og offshore-installationer. Du kan arbejde med styrings- og reguleringssystemer, motorstyring, sensorteknologi og digital overvågning af komplekse processer.
Din arbejdsplads kan være skibsværfter, offshore-virksomheder eller maritime udstyrsleverandører, hvor du sikrer, at de automatiserede systemer fungerer optimalt og overholder gældende sikkerhedsstandarder.
Uddannelsen til automationsteknolog tager to år. Den består af både teoretisk undervisning og praktiske projekter. Under uddannelsen har du mulighed for at tage praktik i en maritim virksomhed, hvor du får erfaring med automation og styringssystemer i skibe og offshore-miljøer. Efter endt uddannelse kan du enten gå direkte i job eller videreuddanne dig inden for automation og digitalisering.
Du får en bred viden om automatiserede systemer, robotteknologi, sensorteknologi, softwareprogrammering og dataopsamling. Du lærer at udvikle og vedligeholde digitale styringssystemer, optimere energiforbrug og fejlsøge på komplekse installationer. Derudover får du kendskab til industrielle netværk, cybersikkerhed og IT-løsninger, som spiller en vigtig rolle i den maritime industri.
Uddannelsen er relevant for dig, der har interesse for teknik, elektronik og digitalisering.
Ja, du kan vælge at tage en top-op på 1,5 år, så bliver du professionsbachelor (PB).
Automationsteknologi
Nogle steder tilbydes automationsteknolog som en samlet professionsbachelor på 3½ år. Hvis du har en erhvervsakademiuddannelse som automationsteknolog (2 år), kan du typisk tage en top-up på 1½ år.
Produktudvikling og teknisk integration (Udvikling og sammenkobling af teknologier og produkter)
Industrielt 3D-print (Udvikling og sammenkobling af teknologier og produkter)
Innovation og Entrepreneurship (Innovation, forretningsudvikling og iværksætteri)
Teknisk Manager Offshore (Ledelse og drift af tekniske anlæg i offshore-industrien)
Energimanagement (Styring og optimering af energiforbrug – relevant, hvis du har arbejdet med automatisering i energisystemer)
Softwareudvikling (interesse for programmering)
Der er varslet ændringer i struktur og udbud af top-up-uddannelser. Mange bliver i fremtiden en del af længere, samlede professionsbacheloruddannelser (3½ år) i stedet for at være separate overbygninger. Det betyder, at fremtidige muligheder kan ændres.
Læs mere hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Du kan læse uddannelsen på flere uddannelsesinstitutioner i Danmark:
For at blive optaget på automationsteknologuddannelsen skal du opfylde følgende adgangskrav:
En af følgende uddannelser:
En gymnasial eksamen (Matematik C)
En relevant erhvervsuddannelse
En anden erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed (Matematik C)
Adgangskursus til ingeniøruddannelserne