Som uddannet maritim smed kan din arbejdsplads fx være på skibsværfter, hvor du arbejder med reparation og vedligeholdelse af skibe, eller hos virksomheder der fremstiller udstyr til skibe.
Dine opgaver vil være traditionelle smedeopgaver som svejsning, bukning, klipning, boring og skæring. Du kan læse mere om virksomhederne og hvilke, der typisk gør brug af maritime smede, her.
For at blive maritim smed skal du først gennemføre smedeuddannelsen, hvorefter du kan specialisere dig til maritim smed. Det tager sammenlagt 4,5 år.
På smedeuddannelsen får du en grundlæggende viden om forarbejdning af stål.
På uddannelsen som maritim smed lærer du alt fra at skære, svejse og montere dele til skibe til at udarbejde og læse arbejdstegninger til produktion og reparation af skibe.
Du får viden om skibstyper, stålkonstruktioner, det rette materialevalg, og om hvordan man skaber tredimensionelle modeller af skibselementer til reparation og fremstilling på forskellige skibstyper og konstruktioner.
Uddannelsen som maritim smed er til dig, der vil bruge få timer på skolebænken og størstedelen af din tid på en arbejdsplads, hvor du får hands-on erfaring.
Du kan tage smedeuddannelsen som EUX. Her kan du både få en gymnasial eksamen, der giver dig mulighed for at søge ind på en videregående uddannelse, men du har også mulighed for at søge faglært arbejde, som maritim smed efter endt uddannelse. EUX-forløbet tager 5 år.
Hvis du drømmer om at uddanne dig endnu mere, er der flere muligheder. Det vil dog i mange tilfælde være nødvendigt med en EUX-uddannelse. Du kan både læse videre som maskinmester, driftsteknolog, energiteknolog eller produktionsteknolog. Eller vælge professionsbacheloruddannelsen Eksport & Teknologi. Du kan også vælge en uddannelse som maskiningeniør ved at supplere med udvalgte adgangskurser.
Mikala er i lære som smed hos ME Productions
Mød Niklas, der arbejder som maritim smed
“Jeg synes, det er super fedt, det der med at lave ting ud af ingenting.”