Fra beslagsmed til maskinmester

I 2021 besluttede Martin Friis Rosendal sig for at skifte retning og kaste sig ud i noget nyt. Efter 12 år som uddannet og selvstændig beslagsmed, hvor han bl.a. havde ansvaret for lærlinge og ansatte og deltog i internationale mesterskaber, valgte han at starte på maskinmesteruddannelsen.

“Jeg stod et sted i livet, hvor der skulle ske noget nyt, og maskinmesteruddannelsen kunne give mig de tekniske udfordringer, jeg har hungret efter.”

Med uddannelse og erfaring i bagagen var det muligt for Martin at få halvandet års merit og dermed tage uddannelsen på blot tre år. Maskinmesteruddannelsen tager normalt tre til fire et halvt år alt efter erfaring.

Martin tager uddannelsen på Aarhus Maskinmesterskole, hvor han lige nu er på sidste semester af maskinmesteruddannelsen og derfor er ved at færdiggøre sin bacheloropgave. Opgaven omhandler hovedsageligt organisatorisk miljørapportering og tager udgangspunkt i den maritime virksomhed, Nordhavn Power Solutions. Baggrunden for dette bunder i EU’s taksonomi, der fremadrettet vil tvinge større virksomheder til at rapportere på deres bæredygtighed (ESG). Det inkluderer både miljøbelastninger, sociale arbejdsvilkår og ledelsespraksis. Til juni kan Martin forhåbentlig kalde sig for uddannet maskinmester.

Martin Friis Rosendal
Alder: 33 år
Maskinmesterstuderende, 9. Semester, Aarhus Maskinmesterskole

Høj faglighed og et godt uddannelsesmiljø
Valget af Aarhus Maskinmesterskole var ikke helt tilfældigt. Ifølge Martin er der generelt en høj faglighed, og de er velkendt for at specialisere sig i det organisatorisk arbejde indenfor maskinmesterfaget. Det matchede rigtig godt med Martins interesse for det analytiske og ledelsesmæssige, da han gerne vil arbejde med procesoptimering af produktionsanlæg, organisatorisk mellemlederarbejde, energi og forsyning samt vedligeholdelse og miljøledelse, når han er færdig med sin uddannelse.

“Det sjoveste ved uddannelsen er, at man lærer mange tekniske tilgange til at løse avancerede tekniske udfordringer. Det kan være meget sjovt, hvis man er lidt nørdet, som jeg selv er.”

Udover det faglige er der, ifølge Martin, et rigtig godt uddannelsesmiljø. På maskinmesteruddannelsen kan man forvente en del gruppearbejde, hvor man selv bidrager aktivt til, at gruppen præsterer godt fagligt, og at der er god stemning.

“”Der er en rigtig god sammenholdsstemning mellem de maskinmesterstuderende, både i klassen, men også til sociale arrangementer som f.eks. den berømte og berygtede fredagsbar,” ”

Maskinmesteren er alsidig, respekteret og højtlønnet
Som maskinmester bliver du uddannet som generalist. Du ved lidt om alt, og der er mange retninger, du kan gå. Ifølge Martin bruger du både din håndværksfaglige viden og kan udfolde din indre leder indenfor en lang række fagområder. Du får også rig mulighed til at bidrage positivt til arbejdet med bæredygtighed, fx ved projektledelse, procesoptimering og organisatorisk ledelse. Udover de mange karrieremuligheder kan du se frem til en generelt høj gennemsnitsløn.